Nieuw

 

➤ cursus NACHTFOTOGRAFIE

Fotograferen bij nacht: een uitdaging. Met weinig licht en minimaal contrast veelzeggende beelden maken. Steegjes en pleinen, plantsoenen en parken, schimmige terreintjes-van-niks – ze zijn een schatkamer voor de fotograaf die het licht van de duisternis weet te beheersen.

Naast de diverse techniek van de nachtfotografie (met en zonder statief, met en zonder flits, diverse belichtingsvormen en compensatietechnieken) wordt aandacht besteed aan de nabewerking.

De cursus bestaat uit vijf lessen: twee (of drie) gezamenlijke nachtwandelingen en drie (of twee) voor inhoudelijke voorbereiding, bespreking, bewerking en selectie van de resultaten.
We werken toe naar een gezamenlijke eindpresentatie aan de muur of in een boekje.

Vereisten: digitale camera (elk type met handmatige belichtings- en scherpstelmogelijkheid), enige basiskennis van nabewerking in Photoshop of Lightroom is aan te bevelen. (➤ De Fotolocatie biedt cursussen beeldbewerking.)

➤➤ Let op: de cursus Nachtfotografie kan ook gevolgd worden als weekendworkshop (zaterdag/zondag; totaal aantal uren 16; kosten €200; groepskorting mogelijk)

Docent: Renze Dijkema
Aantal lessen: 5
Duur lessen: 2 uur
Data/tijdstip: op aanvraag/ in onderling overleg
Informatie / aanmelden: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Kosten: € 200 (incl. 21% btw)

 

➤ cursus VISAGIE (basis)

Naast de beheersing van fotografische- en belichtingstechnieken is er in de portretfotografie nog een factor die een belangrijke kan spelen in de kwaliteit van het eindresultaat: de visagie.

Een visagist houdt zich bezig met het accenturen of camoufleren van uiterlijke gezichtskenmerken met behulp van make-up. Niet alleen in de modefotografie, maar ook bijvoorbeeld bij het maken van een portret of bruidsreportage kan dit leiden tot essentieel betere foto's.

In deze cursus leer je elementaire zaken over diverse huidtypes en de bijbehorende opmaak-technieken. We oefenen op modellen of op elkaar. De resultaten worden uiteraard gefotografeerd, waarbij ook de combinatie van de visagie met de diverse belichtingstechnieken aan de orde komt.

De cursus visagie is zowel geschikt voor iedereen die graag de basistechnieken van de visagie voor photoshoots onder de knie willen krijgen, als voor fotografen die deze technieken zelf willen kunnen toepassen tijdens eigen shoots.

Vereisten: een digitale camera nodig (elk type is geschikt); visagiemateriaal (ook aan te schaffen tijdens de eerste les)

➤➤ Let op: voor het voortgezet onderwijs biedt De Fotolocatie cursussen en workshops op maat, die naar wens kunnen worden ingepast in diverse lesprogramma's.
Informatie: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Docent: Saceli Koopmans
Aantal lessen: 4
Duur lessen: 2 uur
Data/tijdstip: op aanvraag/ in onderling overleg
Informatie / aanmelden: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Kosten: € 160 (incl. 21% btw)

 

➤ cursus SCHILDEREN EN FOTOGRAFIE (basis)

Fotografie en schilderkunst zijn twee zeer verschillende disciplines - maar ze kunnen uitstekend gecombineerd worden. Mits ze ieder voor zich (ver)beeldend worden ingezet en gezamenlijk een meerwaarde bieden.

Tijdens deze cursus wordt gezamenlijk gewerkt met (eigen) foto's en diverse materialen en technieken. Veel aandacht wordt besteedt aan de achterliggende motieven en ideeën die bepalend zijn voor aard van de bewerking. Gezamenlijk kijken naar en praten over elkaars werk is een belangrijk onderdeel van deze cursus.

Docent: Ton Aartsen
Aantal lessen: 4
Duur lessen: 2 uur
Data/tijdstip: op aanvraag/ in onderling overleg
Info: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Kosten: € 160 (incl. 21% btw)

 

➤ Individuele trajecten (amateur fotografen)

Je fotografeert al enige tijd en weet hoe je camera werkt. Net als iedereen kan je mooie foto's maken en deze tonen aan een publiek via social media en fotoclubs. Maar hoe onderscheid jij je van al die anderen?

Een fotografiecoach helpt je bij jouw ontwikkeling als fotograaf. In een traject van tien werkbesprekingen maak je opdrachten die gericht zijn op het ontdekken en verder uitbouwen van jouw fotografisch handschrift. Maar ook het uitwerken van een fotoproject of het samenstellen van een expositie of publicatie kan het uitgangspunt van het traject zijn. In een intakegesprek bespreek jij met je coach jouw persoonlijke leerdoelen, waarna deze een op maat gemaakt traject samenstelt.

Coaches: Sabina Theijs, Ton Aartsen, Anthon Meijssen
Omvang en kosten: in onderling overleg, zeer afhankelijk van de vraag.

 

➤ Individuele trajecten (professionele fotografen)

Je werkt als professioneel fotograaf en hebt eigenlijk geen hulp nodig bij het maken van je foto's. Toch kunnen er nog dingen zijn waar je in de beroepspraktijk tegenaan loopt.

Heb je het gevoel dat je ontwikkeling stagneert en dat je werk wel wat verdieping kan gebruiken? Wil je een selectie van je werk maken voor je nieuwe website, maar vind je het lastig om te bepalen welke foto's je wel en welke je niet toont? Of wil je gewoon even sparren met iemand, omdat het soms lastig is om 'uit je hoofd' te stappen en objectief naar je eigen werk te kijken? Een fotografiecoach biedt persoonlijke begeleiding die volledig is afgestemd op jouw vragen en wensen.

Coaches: Sabina Theijs, Ton Aartsen, Anthon Meijssen
Omvang en kosten: in onderling overleg, zeer afhankelijk van de vraag.

 

➤ workshop PINHOLE FOTOGRAFIE

Een stukje fotopapier en een zelf in elkaar geknutseld lichtdicht doosje met een gaatje ter grootte van een speldenprik – dat is de pinhole-camera. Het is misschien wel de simpelste manier om het plezier en het wonder van fotografie te ervaren. Vooral wanneer je eenmaal geleerd hebt zelf je eigen opnames te ontwikkelen!

De Fotolocatie biedt zowel eendaagse als tweedaagse (incl. camerabouw) workshops pinhole-fotografie.

Docent: Corine Hörmann

Aantal lessen: 2 dagdelen
Duur lessen: 2,5 uur
Data/tijdstip: op aanvraag/ in onderling overleg
Info: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Kosten: € 200 (incl. 21% btw)

➤➤ Let op: voor lager- en voortgezet onderwijs biedt De Fotolocatie workshops op maat, die naar wens kunnen worden ingepast in bijvoorbeeld lesprogramma's kunst- en cultuureducatie, (fotografie)geschiedenis of natuurkunde.

 

➤ workshop STROBIST FLITSEN

Strobist-flitsen met een of meerdere gesynchroniseerde flitsers; snel en herhaald - dé manier om actie dynamisch vast te leggen.. Het is dé techniek om actie dynamisch vast te leggen en biedt ongekende mogelijkheden om een onderwerp optimaal te laten zien.

De workshop wordt verzorgd door Henny B. Stern en omvat twee bijeenkomsten en een (tussenliggende) praktijkdag.

Vereisten: een digitale camera en eigen opsteek flitser(s).
De docent zorgt zelf ook voor enkele flitsers, statieven en zenders.

Docent: Henny B. Stern
Aantal lessen: 3
Duur lessen: twee bijeenkomsten en een (tussenliggende) praktijkdag
Data/tijdstip: op aanvraag/ in onderling overleg
Info: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Kosten: € 200 (incl. 21% btw)

Sabina Theijs

Sabina Theijs