LESPROGRAMMA

In de opleiding staat het ontwikkelen van een persoonlijke beeldtaal centraal. Verwacht geen lessen waarin gedicteerd wordt welke regels je moet volgen om 'het perfecte plaatje' te maken. In plaats daarvan leer je jouw eigen regels te bepalen. 

Inhoud van de opleiding
Dat begint uiteraard bij een goede beheersing van de techniek (module 1). Vervolgens leer je hoe de techniek wordt gebruikt om een sfeer te creëren (module 2). Daarna ga je jouw beeldtaal ontdekken door middel van een eigen fotoproject (module 3). Ook word je uitgedaagd om autobiografisch te werken. Het gaat bij fotograferen namelijk niet alleen om het onderwerp, maar ook om jouw visie daarop (module 4). Wanneer je je beeldtaal verder hebt ontwikkeld ga je jouw foto's ook buiten de opleiding tonen. Je werkt in opdracht, creëert nieuw werk voor een expositie of publicatie en stelt een portfolio samen uit jouw beste foto's (modules 5 en 6).

Praktijklessen
Naast de reguliere lessen door onze ervaren fotografiedocenten, is er elke module minstens één praktijkles door praktijkdocenten. Zo zijn er workshops pinhole fotografie, portretfotografie en close-up natuurfotografie. Ook leer je werken met flitslicht, zowel met reportageflitsers als met studioflitsers. Voor de praktijklessen maken we meestal gebruik van andere locaties dan voor de reguliere lessen.

Evaluaties en portfoliobesprekingen
Bij De Fotolocatie hebben we geen examens of beoordelingen. Modules 1 t/m 4 worden elk afgerond met een evaluatie waarin je jouw werk presenteert. We bespreken je eigen stijl en hoe je werk zich heeft ontwikkeld. Ook staan we stil bij jouw persoonlijke leerdoelen.

Module 5 en 6 zijn met elkaar verweven en worden aan het einde van module 6 afgesloten met portfoliogesprekken. Hiervoor nodigen we een aantal vakdeskundigen uit. Dat kunnen fotografen zijn, maar ook galeriehouders, vormgevers, filmmakers of kunstenaars. Zij hebben jouw werk nog niet eerder gezien en kijken met een frisse blik naar jouw portfolio.

 

Samenvatting lesprogramma

De eerste fase van de opleiding draait om het verdiepen van de technische en inhoudelijke vaardigheden en het ontdekken van de eigen visuele identiteit.

Module 1 – Basis en Oriëntatie: regie over de camera

Module 2 – Inhoudelijke verdieping: regie over het beeld

Module 3 – Eigenheid ontdekken: werken aan een project

In de tweede fase van de opleiding wordt de eigen visuele identiteit verder uitgewerkt. Vervolgens wordt dit getoond door te werken in opdracht en een eigen portfolio te presenteren.

Module 4 – Verdiepen eigenheid en verbeteren workflow

Module 5 – Verdiepen beeldtaal en werken in opdracht

Module 6 – Werken in opdracht en samenstellen portfolio

© Marieke Kijk in de Vegte en Sabina Theijs
© Marieke Kijk in de Vegte en Sabina Theijs