Veelgestelde vragen

Wanneer kan ik starten?

De eerstvolgende Basis en Oriëntatie (module 1 van de opleiding) start in september 2021. UPDATE: deze groep zit vol. We nemen momenteel al nieuwe aanmeldingen voor januari 2022 aan. De lessen van de januari-groep zullen op 13 januari 2022 starten en op donderdag plaatsvinden.

Wat leer ik bij jullie?

De opleiding is gericht op het ontdekken en verder ontwikkelen van de eigen identiteit als fotograaf. Dat betekent dat niet de techniek, maar de inhoud leidraad is. De techniek wordt vervolgens eigen gemaakt om de inhoud te ondersteunen. De lessen bestaan o.a. uit het bespreken van concepten en reflectie op het eigen werk en dat van de medestudenten. Daarnaast wordt het referentiekader en de kennis op het gebied van de fotografie verder ontwikkeld; van de geschiedenis van de fotografie tot het werk van bekende fotografen.

Krijg ik binnen de groep voldoende tijd en aandacht?

Een groot verschil met andere fotografieopleidingen is dat wij werken in kleine groepen van ca. 6 studenten. Dat maakt het mogelijk om iedere student voldoende tijd en aandacht te geven voor de individuele ontwikkeling en persoonlijke leerdoelen.

Kan ik studiefinanciering krijgen?

Omdat wij werken met een flexibel, op maat gemaakt onderwijsplan, hebben wij geen accreditatie vanuit het Rijk. Onze studenten komen dan ook niet in aanmerking voor studiefinanciering.

Is er hulp bij financiering mogelijk?

Lesgeld en enkele bijkomende studiekosten zijn aftrekbaar. Zie hiervoor de website van de Belastingdienst. Ben je uitkeringsgerechtigd en wil je aan de slag als zelfstandig fotograaf? Dan is het soms mogelijk om het lesgeld vergoed te krijgen via het UWV. Provincie Groningen heeft ook een studiefonds voor mensen met een laag inkomen die een opleiding willen volgen. Voor zzp'ers die al in de creatieve sector werken en de opleiding willen volgen voor hun persoonlijke, inhoudelijke ontwikkeling is een subsidie aan te vragen via het Fonds voor Cultuurparticipatie en Werktuig voor Ontwikkeling (voor deze laatste subsidie is momenteel ook cofinanciering aan te vragen bij Kunstraad Groningen). 

Kan ik studentenkorting krijgen?

Studenten aan De Fotolocatie komen in aanmerking voor het studentlidmaatschap van DuPho. Zie de lijst met fotografie opleidingen zoals opgenomen op de site van DuPho. 

Waarom is deze opleiding goedkoper dan andere particuliere fotografieopleidingen?

In lijn met onze onderwijskundige visie om de persoonlijke ontwikkeling van elke fotografiestudent voorop te stellen, werken wij kleinschalig. Dat betekent ook dat wij een passende, compacte, lesruimte hebben en alleen extra studioruimte of apparatuur inhuren wanneer dat voor een les noodzakelijk is. Dit hoeven we dus ook niet door te berekenen aan onze studenten.

Zijn er buiten het lesgeld nog andere studiekosten?

Qua aanvullende kosten betreft het in eerste instantie voornamelijk kleine materiaalkosten, zoals printkosten. In module 4 krijg je les in Adobe Lightroom. We adviseren dan ook in die periode een abonnement te nemen. Daarnaast kan het zijn dat je gaandeweg besluit dat je aanvullingen op je apparatuur nodig hebt, variërend van een goedkope grijskaart tot nieuwe objectieven of een flitsset. Wij verplichten je nooit tot aankoop van apparatuur, randbenodigdheden of literatuur. Uiteindelijk gaat het namelijk om dat wat jij wil doen met fotografie en wat daar precies voor nodig is.

Hoe verzekeren jullie de kwaliteit van het onderwijs?

Elke docent die bij ons lesgeeft werkt zelf als professioneel fotograaf en heeft daarnaast uitgebreide ervaring in lesgeven. Bovendien zijn vrijwel al onze docenten CRKBO gecertificeerd en/of hebben een onderwijsbevoegdheid.

Ben ik aan het eind van de opleiding professioneel fotograaf?

Om te werken als fotograaf heb je geen diploma nodig. Er zijn talloze professioneel werkende fotografen die nog nooit een opleiding hebben gevolgd. De opleiding helpt je bij het ontwikkelen van je eigen stijl en opbouwen van je portfolio. Zodat je daarmee opdrachten kan verwerven en werk kan verkopen. Wanneer je alle modules hebt voltooid ontvang je een certificaat. Het laatste jaar wordt afgerond met portfolioreviews met externe fotografieprofessionals.

Moet ik nu meteen betere apparatuur kopen?

Wij adviseren om nog even te wachten met het aanschaffen van nieuwe apparatuur. Op het moment dat je helder hebt hoe jij je onderscheidt van andere fotografen, wat de typische kenmerken zijn van jouw fotografie en waar je je in wil specialiseren, wordt het een stuk makkelijker om te bepalen welke apparatuur daar het beste bij past.

Zijn jullie goed bereikbaar met de auto / het OV?

De wekelijkse lessen van de hoofddocent vinden plaats in The Rock, Atoomweg 6-B in Groningen, vlakbij de ringweg. Parkeren kan gratis op het parkeerterrein achter het gebouw. Vanaf het station Groningen rijden diverse buslijnen naar de bushalte aan de Atoomweg, op enkele minuten loopafstand van The Rock. Praktijklessen van de gastdocenten op locatie vinden zoveel mogelijk plaats binnen een straal van 5 km van Groningen.

© Marieke Kijk in de Vegte en Sabina Theijs
© Marieke Kijk in de Vegte en Sabina Theijs