meer dan mooie plaatjes

over de opleiding

wekelijks samenkomen met een kleine groep

inspiratie en inzichten

De fotografieopleiding van De Fotolocatie duurt twee jaar en wordt in deeltijd gevolgd.

Een groot verschil met andere fotografieopleidingen is dat wij werken in kleine groepen. Dat maakt het mogelijk om iedere student voldoende tijd en aandacht te geven voor de individuele ontwikkeling en persoonlijke leerdoelen. 

De focus ligt namelijk op het ontdekken en verder ontwikkelen van de eigen identiteit als fotograaf. 

leren van elkaar en met elkaar

De docent fungeert als coach die met je spart en meedenkt, ideeën aandraagt, kritisch kijkt en advies geeft. Interactie is belangrijk tijdens de lessen. Niet alleen tussen docent en student, maar ook tussen de studenten onderling. 

ONTDEKKEN VAN JOUW EIGEN STIJL

In de opleiding staat het ontwikkelen van een persoonlijke beeldtaal centraal. Verwacht geen lessen waarin gedicteerd wordt welke regels je moet volgen om 'het perfecte plaatje' te maken. In plaats daarvan leer je jouw eigen regels te bepalen. 

geen beoordelingen maar fotobesprekingen

opbouw van de opleiding

De opleiding bestaat uit 6 modules. Zo werk je stap voor stap aan jouw fotografische ontwikkeling.

Modules 1 t/m 4 worden elk afgerond met een evaluatie waarin je jouw werk presenteert. We bespreken je eigen stijl en hoe je werk zich heeft ontwikkeld. Ook staan we stil bij jouw persoonlijke leerdoelen.

Module 5 en 6 zijn met elkaar verweven en worden aan het einde van module 6 afgesloten met portfoliogesprekken. Hiervoor nodigen we een aantal vakdeskundigen uit. Dat kunnen fotografen zijn, maar ook galeriehouders, vormgevers, filmmakers of kunstenaars. Zij hebben jouw werk nog niet eerder gezien en kijken met een frisse blik naar jouw portfolio.

stap voor stap

modules

klik op de foto's voor een omschrijving

Module 1: regie over de camera
Door het maken van technisch uitdagende opdrachten ontdek je dat de camera vaak meer invloed heeft dan jij. Oók als je in de M-stand fotografeert. Na deze module heb jij nog meer controle over de instellingen.
Module 2: regie over het beeld
Je maakt geen foto's van iets, maar foto's over iets. Je leert hoe je de techniek inzet om een sfeer te creëren. Zo kan je zelfs iets fotograferen dat niet zichtbaar is.
Module 3: eigen project
Je ontdekt jouw persoonlijke beeldtaal door middel van een eigen fotoproject.
Module 4: workflow
Je wordt uitgedaagd om autobiografisch te werken. Het gaat bij fotograferen namelijk niet alleen om het onderwerp, maar ook om jouw visie daarop.
Modules 5 en 6: werken in opdracht en presentatie portfolio
Wanneer je je beeldtaal verder hebt ontwikkeld ga je jouw foto's ook buiten de opleiding tonen. Je werkt in opdracht, creëert nieuw werk voor een expositie of publicatie en stelt een portfolio samen uit jouw beste foto's.

Foto's: © Winy Fokkinga - Klazien Schiphouwer - Rieks Kamphuis - Liesbeth de Leeuw - Beata Penzes

aan de slag

praktijklessen

Naast de reguliere lessen door onze ervaren fotografiedocenten, is er elke module minstens één praktijkles door praktijkdocenten. Zo zijn er workshops pinhole fotografie, portretfotografie en close-up natuurfotografie. Ook ga je aan het werk met flitslicht, zowel met reportageflitsers als met studioflitsers. Voor de praktijklessen maken we meestal gebruik van andere locaties dan voor de reguliere lessen.

startniveau

Om de opleiding te kunnen volgen is kennis van je eigen camera vereist; je weet wat diafragma, sluitertijd en lichtgevoeligheid is en past die kennis toe tijdens het fotograferen. Je bent in bezit van een eigen digitale camera (compact-, spiegelreflex- of systeemcamera) waarop je handmatig de belichting en witbalans kunt instellen.

studielast

De opleiding duurt 2 jaar en bestaat uit 6 modules van elk 10 lessen. Ons schooljaar bestaat uit 30 lesweken, met telkens een module van september t/m november, van januari t/m maart en van april t/m juni. Elke week volg je een les van 2 à 2,5 uur en daarnaast is er een studiebelasting van gemiddeld 4-6 uur per week voor het zelfstandig uitvoeren van de opdracht. Naarmate de opleiding vordert en de projecten uitgebreider worden, neemt de gemiddelde studiebelasting toe tot 8-10 uur per week. Fotobesprekingen vinden plaats tijdens de les.

locatie

Lessen van de hoofddocent vinden plaats in The Rock, Atoomweg 6-B in Groningen. Praktijklessen vinden zoveel mogelijk plaats binnen een straal van 10 km van Groningen. Opdrachten voor de lessen voer je thuis uit of op locatie.

lesgeld

De gehele tweejarige opleiding, bestaande uit 6 modules, kost € 3670,- en wordt per module gefactureerd. Het lesgeld voor modules 1 t/m 5 is € 595,- per module. Het lesgeld voor module 6 bedraagt € 695,- en is inclusief de eigen bijdrage voor de feestelijke afsluiting van de opleiding, bestaande uit portfoliogesprekken met professionals, de certificaatuitreiking en een borrel met genodigden. Deze tarieven gelden voor schooljaar 2024-2025.

© Yvonne Heijnen

Foto: Yvonne Heijnen

ervaren begeleiding

kwaliteit van het onderwijs

De Fotolocatie Groningen is een particuliere opleiding, opgericht in 2014. Onze docenten zijn professionele fotografen met uitgebreide onderwijservaring, een lesbevoegdheid en/of een CRKBO registratie. Je krijgt les van een hoofddocent en elke module minstens één praktijkles van een praktijkdocent.

jouw begeleiders

professioneel fotografen, bevlogen docenten

wij zijn er voor jou

Meer weten of aanmelden?